Vad är hållbar it?

Vi ser att teknologi i allt större utsträckning har blivit en slit- och släng-produkt. Varje år vill allt fler ha den senaste modellen av en telefon, dator eller surfplatta. Detta trots att tekniken i den nuvarande, ”gamla” produkten är marginellt sämre och troligtvis håller i flera år till. Med denna observation har det blivit tydligt för oss att det är dags för vår bransch att bli lite mer hållbar.

Därför har vi valt att göra en total översyn av hur vi vill agera på marknaden idag. Vi har sett över hela vårt arbetssätt samt våra produkter och tjänster som vi erbjuder våra kunder. Såklart erbjuder vi återbrukad hårdvara i vårt sortiment. Vi har också i vår bilpolicy att alla ska köra minst hybridbil. I så stor mån som möjligt ska vi också kunna hjälpa våra kunder på distans för att minska onödiga resor som tynger ner miljön. Men vi tycker inte att det räcker där.

När våra kunder till slut har förbrukat sin hårdvara kan vi hjälpa till med att ta tillbaka den, återbruka den och ge den nytt liv. Kunden får då dessutom en hållbarhetsrapport som påvisar de miljövinster som har gjorts tack vare detta förfarande. Dessa siffror kan man sedan använda i allt från årsredovisning, marknadsmaterial till annat profilmaterial.

En av sakerna vi är mest stolta över är att vi kan optimera våra kunders IT-miljö för att skapa ett så lågt klimatavtryck som möjligt. Våra konsulter tänker alltid ett steg längre och kan ta ett större grepp än bara ren teknik. Vi förespråkar alltid molntjänster för att minska onödig drifttid av servrar. Tack vare vårt täta samarbete med Microsoft så kan vi till exempel via Azure ställa in drifttider utifrån våra kunders arbetsmönster för att ge en så låg energiförbrukning som möjligt.

”Äh, så mycket sparar man inte på en sliten dator”, tänker kanske du nu. Låt oss presentera lite siffror på vad det faktiskt kan spara miljön:

Vid köp av en klimatsmartåterbrukad enhet jämfört med en nyproducerad sparar du:

  • Stationär dator – 470kg CO2 *
  • TV-, eller datorskärm under 33” – 440kg CO2 *

Översätter vi dessa siffror så handlar det om en besparing på ca 500 körda mil med en ny Volvo V90 D5. Det är alltså nästan tio enkelresor mellan Stockholm och Malmö, på EN dator. Tänk vad vi kan åstadkomma om vi kan hjälpa alla våra 250 kunder och er att jobba på detta vis.

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa er bli mer hållbara? Kontakta oss på sales@ccit.se

* (uppgifter från IVL Svenska Miljöinstitutet)